Uit de media

Logo actualiteit,GIF

 

Fractievoorzitter in beeld als lek, omslag

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat tenminste één fractievoorzitter geheime informatie heeft gelekt uit de Commissie voor de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CIVD). De Tweede Kamer moet de explosieve zaak nu verder onderzoeken, omdat het Openbaar Ministerie (OM) daartoe de bevoegdheid niet heeft (De Volkskrant, 12 november 2015).

 

 

De les van Imtech‘Ruim tweederde van de overnames pakt per saldo verlieslatend uit voor de koper’, stelt Kees Cools, hoogleraar corporate finance & governance aan Tilburg University. “De premie die hij betaalt is meestal hoger dan de verdienste via synergie’. Het bankroet van Imtech lijkt voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de slechte integratie van die overnames, met als probleem mankerende rapportage en controle (Financieel Dagblad, 27 augustus 2015).

 

_20150822_102725Een Nederlander zit mogelijk al 31 jaar ten onrechte gevangen in de VS. Hoewel de ontlastende bewijzen zich opstapelen, wil het ministerie van Veiligheid en Justitie niet meewerken aan zijn vervroegde vrijlating. De kansen hierop worden aanmerkelijk vergroot als Nederland een verklaring afgeeft dat het bereid is hem op te nemen en bij zijn resocialisatie te begeleiden. Daarvoor is volgens het ministerie sprake van onvoldoende binding met Nederland (De Volkskrant, 18 augustus 2015).

 

The Sunday TimesWerknemers of ambtenaren ervaren nogal eens dat zij moeten kiezen tussen het juiste doen en doen wat de baas zegt. Een rapport in het kader van de Management Agenda 2015 toont aan, dat de eisen en overdreven ambitieuze targets die door de top van de organisatie worden opgelegd, veel werknemers of ambtenaren er toe brengt om ethische beloftes te verbreken. Het rapport toont verder aan dat er een kloof bestaat tussen de “officiële” waarden van de organisatie en de waarden van het management (The Sunday Times, 25 januari 2015).

Lees meer ...

Voedselindustrie steeds kwetsbaarder voor fraudeDe voedselindustrie is steeds kwetsbaarder geworden voor ongelukken en fraude. Dit schaadt het geloof in producenten, verwerkers, verkopers en overheden. Het leidt bovendien tot forse economische schade. Meer aandacht voor veilig en integer voedsel is hard nodig. Consumenten verwachten van voedselbedrijven dat zij verder gaan dan de wettelijke minimumnormen om de veiligheid en kwaliteit van hun product te waarborgen. Dit stelt onderzoeksbureau PwC in een rapport over voedselveiligheid (Nu.nl, 7 april 2015).

FD, ABNEen bank die vindt dat de overheid totaal onbetrouwbaar is, en een overheid die vindt dat de bank geen enkel gevoel heeft voor de tijdgeest. De vraag dringt zich op hoe het nu verder moet ABN Amro en zijn aandeelhouder, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. De relatie was toch al niet zo hartelijk omdat de bank het niet nodig vindt de minister te informeren over problemen bij een filiaal in Dubai of over een kritisch rapport van toezichthouder de Nederlandsche Bank (Financieel Dagblad, 1 april 2015).

Ontslag Opstelten en Teeven, Volkskrant 12 maart 2015De minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie treden af. Het heeft te lang geduurd voordat ze de waarheid hebben geopenbaard over de deal die Teeven 15 jaar geleden sloot met drugscrimineel Cees H. Het kabinet loopt hierdoor ernstige averij op. De oppositie in de Tweede Kamer sprak er maandagavond meteen al schande van dat ze onjuist was ingelicht door minister Opstelten. Ook na het aftreden van Opstelten en Teeven reageerde de oppositie gepikeerd. ‘Ze kiezen de achterdeur in plaats van de voordeur’, zei Christen-Unie -leider Arie Slob. Ook D66-voorman Alexander Pechtold vindt dat de vragen over de deal niet onbeantwoord mogen blijven. Tijdens het debat vorig jaar over de deal zei Opstelten nog nadrukkelijk zich aan de feiten te houden en ‘het is ook een kwestie van vertrouwen’ (De Volkskrant, 11 maart 2015). 

NRC, 10 maart 2015

Het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland verdenkt een voormalige burgemeester en een oud-wethouder van de VVD van corruptie. Zij worden er van verdacht te hebben geprobeerd de burgemeestersbenoeming in de gemeente Stichtse Vecht in het voordeel van de VVD’er Bats te beïnvloeden(NRC.nl, 10 maart 2015).

Volkskrant, Verheijen (VVD)Als ondernemer geef je een VVD’er geld, logisch“. De Amsterdamse projectontwikkelaar Luigi Prins hoeft niet lang na te denken als VVD-politicus Ton Hooijmaijers hem in 2007 vraagt of hij zijn verkiezingskas wil spekken. Hooijmaijers, ex-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, werd in 2013 veroordeeld tot 3 jaar cel wegens corruptie. De VVD benadrukt dat de vele integriteitsschendingen binnen de partij niets met de partijcultuur te maken hebben (De Volkskrant, 13 februari 2015).

Declaraties VVD'er VerheijenTweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) heeft als gedeputeerde van Limburg voor duizenden euro’s ten onrechte gedeclareerd. Privé-uitgaven, campagnekosten en kosten als lid van het landelijke VVD-bestuur bracht hij in strijd met de gedragscode en declaratieregels in rekening bij de provincie. Uit documenten die de provincie heeft vrijgegeven blijkt dat Verheijen de rekening daarvan vaak neerlegde bij de belastingbetaler in Limburg (NRC.nl, 15 februari 2015).

Nieuwsuur, SBM

Het beursgenoteerde bedrijf SBM Offshore heeft de afgelopen drie jaar feiten over de  aard en omvang van de corruptie binnen het bedrijf bewust achtergehouden. In 2014 trof SBM een schikking met het Openbaar Ministerie voor een recordbedrag van 240 miljoen dollar (192 miljoen euro), het hoogste uit de Nederlandse geschiedenis (Nieuwsuur, 4 februari 2015). 

Binnenlands Bestuur, WethoudersIntegriteit is meer dan ooit een reden voor een tussentijds vertrek van de wethouder. Eén op de drie wethouders die in 2014 om politieke redenen sneuvelde, moest opstappen vanwege niet-integer optreden of de schijn ervan. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2014 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is verricht door De Collegetafel. (uit: Binnenlands Bestuur, 19 januari 2015).

De Rotterdamse gemeentesecretaris Philippe Raets heeft een interessante duoblog geschreven met Muel Kaptein, hoogleraar ethiek en integriteit aan de Erasmus Universiteit, getiteld “Wees er open over!” (www.rotterdam.nl, 7 november 2014).